Konya 1 Şubesi

100 YIL SONRA ABDÜLHAMİD HAN;

Millet ve devlet olarak tarihimizle yeniden buluştuğumuz, hatta tarihimizi ayağa kaldırdığımız dönemlere geldik

II. Abdülhamid Han, emperyalistlerin çoktan idam hükmünü verdiği Devlet-i Ali ’nin izzetini koruma görevini üstlenmiş bir kahraman, bir devlet adamı olarak anlamak gerek. Bizim gibi bir dönem tarihle bağını koparmış, hatta inkâr psikozuna düşmüş toplumlar için bunu yapmak zorundayız. Abdülhamid Han bu konuda tipik bir örnektir.

Tarihten düşman çıkarmak için ‘o dönemin vatansızlarının’ attıkları iftiranın sembolü olan ‘Kızıl Sultan’ ifadesi okul kitaplarına kadar girmiştir. Çok şükür o dönemler çok geride kaldı. Birçok alanda olduğu gibi tarih alanında da vesayetin zincirlerini kırdık, kırıyoruz.

O dönemi bilmeden ne Abdülhamid Han ’ın mücadelesini anlayabiliriz, ne de yıllarca bizi boğmak isteyen vesayet sistemini.  Emperyalizmin en büyük hedefi Osmanlı ’yı ve onun misyonunu yok etmektir. Sultan Abdülhamid Han, bütün bu saldırılara karşı direnmiş bir devlet adamı, bir kahramandır. Sultan ’ın direnişi ve ince siyaseti karşısında bütün saldırılar, bütün hileler yerle bir olmuştur.

Onun için emperyalist aklın doğrudan hedef aldığı ve yok etmek için sürekli kumpas kurduğu Osmanlı ’daki ilk devlet adamıdır. Hatta Cumhuriyet tarihimizin yakın dönemlerine kadar üzerinde oluşturulan spekülasyonların sebebi de budur.

Emperyalist aklın müritleri, her dönemde devleti ve milleti zora düşürecek, umutsuz bırakacak, hem de yok oluşa sürükleyecek bir hamle olarak, milletin değerleriyle barışık, yüzünü millete dönmüş, millete hizmeti esas almış olan devlet adamlarını hedef aldı ve alıyor.

Dün Abdülhamid Han ’ı emperyalizmle mücadelesinde yalnız bırakmanın bedelini ağır ödedik. Bundan ders çıkarmamız, bu hatanın neticelerini ortaya koymamız ve bugün bu yanlışlara düşmememiz gerekiyor. Abdülhamid Han, nasıl o gün emperyalizmin oyununu boşa çıkardıysa, tarih içinde kendisi üzerine konulan vesayetin zincirlerini de kırarak bugünkü nesillere bilinç aşılıyor.

Allah ondan razı olsun mekânı cennet olsun.