Konya 1 Şubesi

PROTESTOMUZ SÜRECEK!

Eğitim Bir-Sen Konya Şube Başkanı Nazif Karlıer, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB)'e yüklenerek, " Bakanlığın kurumsal performansı sorgulamadan öğretmenin performansı değerlendirilemez" dedi

 

Eğitim Bir-Sen Konya Şubesi, Milli Eğitim Müdürlüğü önünde bir araya gelerek, bazısı ölümle suçlanan öğretmene şiddet olaylarını protesto etti. Protestoya; Eğitim Bir-Sen Konya Şube Başkanı Nazif Karlıer, Başkan Vekili Hüseyin Turhan, Başkan Yardımcıları; Mevlüt Özdemir, Aziz Anık, Harun Koçaker, Arif Konakçı, Galip Kaynar ve 200'e yakın sendika üyesi katıldı. Başkan Nazif Karlıer, performansı ölçmek iddiasıyla öğretmenleri ayrıştıracak kurumsal bütünlüğü, mesleki dayanışmayı, iş birliği içinde çalışma güdüsünü zedeleyecek bir uygulamanın eğitimin var olan niteliğine de bir darbe vuracağının hesaba katılması gerektiğini dile getirdi.

BAKANLIĞIN PERFORMANSI SORGULANMALI

Performans değerlendirmesinin hukuki bir dayanağının olmadığını ifade eden Başkan Karlıer, eğitimde çözüme kavuşturulması gereken onlarca sorun varken bunlara bir de performans sistemini eklemenin akıl mantık işi olmadığını kaydetti. "Öğretmenin performansının ölçülmesine neden gerek duyulduğu, kamuoyuyla taraflarla paylaşılmadığı gibi performans ölçümünün neye hizmet edeceği de ortaya konulmamıştır" diyen Karlıer, "Performans değerlendirmesi uygulanabilir bir politika aracı değildir. Öğretmenlerin meslekleriyle ilgili konulara ve karar alma süreçlerine dahil edilmediği, öğretim sürecinde kullanacakları içerik, yöntem ve materyalleri seçme ve okul yönetimiyle ilgili kararlara katılma haklarının olmadığı bir süreçte salt öğretmenlerin performansı ölçmeye kalkmak, eğitimin niteliğini artırmayacaktır. Herşeye rağmen performans değerlendirmesi yapmaya kalkmak, eşit imkân ve şartlara sahip olmayan kişilerin bireysel çaba ve fedakârlıklarının göz ardı edileceği, hakkaniyet boyutuyla vicdanları zedeleyen sonuçlara yol açacaktır. Bakanlığın kurumsal performansı sorgulamadan öğretmenin performansı değerlendirilemez" açıklamalarında bulundu.

EBS OLARAK SONUNA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ

Performans sisteminin sosyal, siyasal ve ekonomik risklerin yanında eğitim insan hikmet temasını sağlama niteliğini de göz ardı edeceğinin altını çizen EBS Konya Şube Başkanı Nazif Karlıer, taslağın bu şekliyle yürürlüğe konulması halinde dava konusu edilen her değerlendirmenin idari yargı mercilerinden döneceğini ve bunun da süreci işlevsiz kılacağını belirtti. Şiddetin önlenmesi için ivedilikle tedbir alınmasını istediklerini vurgulayan Karlıer, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: "Hain darbe girişimi aramızdan Yusuf Elitaş'ı aldı. Teröristler, mesleki hayatının hemen başlarında Aybüke Yalçın ve Necmettin Yılmaz'ı hedef aldı. Şiddet ise başta Ayhan Kökmen olmak üzere birçok öğretmenimizi katlederek geride kederli bir camia ve aile bıraktı. Iğdır'da yücel Düzci öğretmenimiz saldırıya uğrayan öğrencilerini korurken, gözü dönmüş kişilerin şiddetine maruz kaldı. Patnos'un Aktepe köyündeki Yatılı Bölge Okul Müdürü Yusf Vural, bir öğrencinin kardeşi tarafından bıçaklandı. Son olarak Kayseri'de Müdür Yardımcısı Gülhan Şaşmaz öğrencisi tarafından sırtından bıçaklandı. Bunların hepsi sağlıksız bir gidişatı işaret etmektedir. Öğretmenlerin emeğini yok sayan, itibarını örseleyen ve öğretmenlerimizi saldırıya açık hale getiren politikalar bugün geldiğimiz noktanın sebebidir. Öncelikle Milli Eğitim Bakanlığı, her defasında öğretmeni zora sokan, mağdur eden uygulamalardan bir an önce vazgeçmeli ve onları en etkili ve güven verici tarzda korumalıdır. Öğretmen yetiştirmedeki yanlış politikalar, istihdam sürecindeki zorluklar ve haksızlıklar, öğretmen açığı, sözleşmeli öğretmenlik sorunu, Alo 147 garabeti, istihdamda güçlük çekilen bölgelerdeki mahrumiyetler, iş güvencesi açısından yaşanan kaygılar, eğitimin öznesi öğretmenlerimizin şiddetin nesnesi haline getirilmesi gibi olumsuzluklar ve devam eden sorunlar, eğitimin niteliğinin artırılmasına engel teşkil etmekte, öğretmenlik mesleğinin saygınlığına gölge düşürmektedir. Bu kötü uygulamalarla sonuna kadar mücadele edeceğiz."