Konya 1 Şubesi

Memur-Sen ’den Bakan Bilgin ’e Ziyaret...

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, beraberindeki heyetle birlikte Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’i ziyaret etti. Ziyarette 7. Dönem Toplu Sözleşme öncesinde kamu görevlilerinin talep ve beklentileri Bakan Bilgin’e aktarıldı.

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Bem-Bir-Sen Genel Başkanı Levent Uslu, Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul’un yer aldığı görüşmede 7. Dönem Toplu Sözleşme öncesinde kamu görevlilerinin mali, sosyal ve özlük hakları yönünden beklentileri ve çözülmesi gereken sorunlar istişare edildi.

apılan görüşmede kamu görevlilerinin alım gücünü yükseltecek seyyanen artışın ivedilikle yapılması, kamu personel sisteminde sürdürülebilirliğin ve adil bölüşümün sağlanması için ücret dengesinin düzeltilmesi gerektiği vurgulandı.

Görüşmede 6. Dönem Toplu Sözleşmeyle hüküm altına alınan 3600 Ek gösterge ve sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi düzenlemelerinin hayata geçirilmesi ile iş ve aile hayatının uyumlaştırılması, istihdamın güvence ile buluşturulması, çalışma barışının sağlanması, emeklilik döneminde refah düzeyinin artırılması gibi beklentilerin karşılık bulduğuna vurgu yapıldı.

Görüşmede; bugüne kadar yapılan çalışmaların kamu görevlileri açısından kıymetli olduğu ifade edilirken, 7. Dönem Toplu Sözleşme ve 14 Mayıs öncesi çalışma hayatına ilişkin yapılacak yeni düzenlemelerin kamu görevlileri tarafında memnuniyeti artıracağının altı çizildi.

Memur-Sen heyetinin Bakan Bilgin’e ilettiği talepler şu şekilde sıralandı:

1. Ek gösterge düzenlemesinde kapsam dışında kalan ve yaklaşık sayıları 300 Bin olan; Genel İdare Hizmetler ve Teknik Hizmetler Sınıfı personeli başta olmak üzere 1. Dereceye gelmiş bütün kamu görevlilerine 3600 ek gösterge verilmelidir. Diğer taraftan, 7417 sayılı Kanun ile 5434 sayılı Kanunun mülga ek 70’inci maddesinde düzenlenen Tazminat Yansıtma Oranlarını ayrı ayrı veya birlikte üç katına kadar değiştirmeye Cumhurbaşkanına yetki verilmiştir. 3600 ek göstergenin altında ek göstergeye sahip olanların %55 ve %85 Tazminat Yansıtma Oranları yeniden düzenlenmelidir.

2. 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu; evrensel ilkelere uyumlu hale getirilmeli, sendikal hak ve özgürlüklerin kapsamı genişletilmeli, işlevi ve uygulama alanı artırılmalı, beklenmedik durumlarda (ekonomik kriz, pandemi, salgın, deprem vb.) kamu görevlilerinin mali, sosyal ve özlük haklarını korumaya ve artırmaya yönelik yetkili konfederasyon/sendika ve kamu işverenin yer alacağı toplu sözleşme masasının toplanabilmesine imkân sağlamalıdır.

3. Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından 2023 Temmuz ayında asgari ücrete ara zam yapılacağı, büyüyen Türkiye’nin artan refahından çalışanlara pay aktarılacağı, enflasyona ezdirilmeyeceği ve refah payı verileceği açıklanmıştır. Hem asgari ücrete ara zam yapılacağı hem kamu işçilerinin 2023-2024 Toplu İş Sözleşmesini kısa süre içerisinde imzalayacağı hem de yaşanan ekonomik koşullar ve maaş/ücretler arasındaki açılan makas dikkate alınarak kamu görevlilerine Temmuz ayında ilave iyileştirme/seyyanen zam yapılmalıdır.

4. Uzun zamandır dile getirdiğimiz “kamuya alımlarda mülakat kaldırılsın” teklifimiz, Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından duyurulmuştur. Bu müjde, hem istihdam edilecek bireyleri hem de emeğin temsilcisi olarak biz sendikaları memnun etmiştir. Buna ilave olarak, kamu istihdamında kariyer ve liyakati destekleyecek, kamu hizmeti verimliliğini ve kalitesini artıracak, performansı yükseltecek Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği sınavlarının periyodik olarak en fazla 3 yılda bir gerçekleştirilmesi ve bu sınavlarda da mülakat kaldırılmalıdır.

5. Emsal personel ile aralarında ücret dengesi bozulan ve maaş/ücret makası açılan; şube müdürü, mühendis, avukat başta olmak üzere teknik personel ile idari personele ilave iyileştirme yapılmalıdır.

6. Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle bölgeye binlerce kamu görevlisi gönderilmiştir. Afet bölgesindeki kamu görevlilerine; 4123 sayılı Kanun’un Ek 4’üncü maddesi ve 375 sayılı Kanun’un 28’inci maddesi gereğince fazla çalışma ücreti, ek tazminat ve tazminat tutarları tavandan verilmelidir.