Konya 1 Şubesi

SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLİĞE SON VERİN!

Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, sözleşmeli personel istihdamından vazgeçilerek, kamu personel sisteminin kadrolu istihdam üzerinden şekillendirilmesine dönük bir düzenlemenin hayata geçirilmesi gerektiğini dile getirerek, “Eğitimciler, kamu görevlileri eşleri ile işleri arasında tercih yapmak zorunda bırakılmamalıdır” dedi.

Konya 1 No’lu Şube’nin genişletilmiş divan toplantısında konuşan Ali Yalçın,  Eğitim-Bir-Sen’in, vesayet ve esaret kabuğunu bilgi, inanç ve eylemle kıran milletin entelektüel birikimi olduğunu belirterek, “Bizim mayamız uhuvvet, ilkemiz adalettir” ifadeleri kullandı.

 

Yeni ufuklardan yeni umutlara hep birlikte yürüyeceğiz

Üyelerinin ekonomik, sosyal haklarını geliştirme, özgürlük alanlarını genişletme, Türkiye’nin özgür, bağımsız kimliğini güçlendirme ve demokratik hüviyetine vesayet gölgesi düşürmek isteyenlere fırsat vermeme, mazlum ve mağdurların sesi olma yolculuklarını kararlılıkla sürdüreceklerini ifade eden Yalçın, yeni ufuklardan yeni umutlara hep birlikte yürüyeceklerini söyledi.

 

Eğitimcilerin aile bütünlüğü sağlanmalıdır

İş güvencesinin ve kadrolu istihdamın kırmızı çizgileri olduğunun altını çizen Yalçın, kadrolu ve güvenceli istihdamın, saygın iş ve insan onuruna yaraşır çalışma hayatı anlayışının kamu personel sistemi açısından başlangıç noktası olduğunu vurguladı. Sözleşmelilikte ısrarın, birçok alanda sorun yaşattığını ve ürettiğini söyleyen Yalçın, “Sözleşmeli personel istihdamından vazgeçilmesi, kamu personel sisteminin kadrolu istihdam üzerinden şekillendirilmesi, kamu hizmetlerinin kadrolu memurlar tarafından verilmesine dönük bir düzenlemenin hayata geçirilmesi çağrımızı buradan bir defa daha tekrarlıyorum. Tüm kurumlarda sözleşmeli personel istihdamından vazgeçilmelidir. Öğretmenin iç huzurunu, eğitimin iş huzurunu bozan, eş ve iş arasında tercihte bulunma mecburiyetini beraberinde getiren bu istihdam türü tarihte kalmalıdır. Kadroya geçiş süreci tamamlanıncaya kadar sözleşmeli personelin isteğe, eş durumuna dayalı yer değiştirmeye ilişkin sınırlamalara son verilmeli, yöneticilik görevlerine atanması dâhil olmak üzere görevde yükselme ve unvan değişikliği hak ve uygulamalarından yararlanması sağlanmalıdır” şeklinde konuştu.

Sözler tutulmalı, beklentiler karşılanmalıdır

3600 ek gösterge sözünün bir an evvel yerine getirilmesi çağrısında bulunan Yalçın, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun eğitimcilerin beklentilerini karşılayacak şekilde çıkarılması için çalıştıklarını dile getirerek, “Sözler tutulmalı, beklentiler karşılanmalıdır” dedi.

Öğretmen alımında liyakati ölçmeyen mülakat sistemi kaldırılmalıdır

Mülakat sisteminin kamu vicdanını yaraladığını, sosyal maliyeti de yükselttiğini vurgulayan Yalçın, öğretmen alımında liyakati ölçmeyen mülakat sisteminin kaldırılması gerektiğini kaydetti.

Eğitim sistemindeki sorunlu alanlardan birinin de ücretli öğretmenlik olduğunu ifade eden Yalçın, “Hem misyon hem de vizyon; ücretli öğretmenlik değil, öğretmenlere hak ettiği ücretin ödenmesi ve kadrolu istihdamın esas alınmasıdır. Öğretmen adayının bu kadar çok olduğu Türkiye’de ücretli öğretmenliğin devam ettirilmesi ve 2023 Eğitim Vizyonu’nda da yer verilmesi abesle iştigaldir” değerlendirmesinde bulundu.
 

Eğitim-Bir-Sen Konya 1 No’lu Şube Başkanı Nazif Karlıer ve 2 No’lu Şube Başkanı Şenol Metin de birer konuşma yaparak, çalışmaları hakkında bilgi verdi.