Konya 1 Şubesi

AKSİ GÖRÜŞÜ BAĞIMSIZLIĞIMIZIN İHLALİ OLARAK GÖRÜRÜZ

Konya’da, Memur-Sen Şubesi öncülüğünde bir araya gelen sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar, Ayasofya'nın 86 yıl sonra yeniden cami olarak ibadete açılması dolayısıyla “şükür namazı” kıldı.

 

Sultan Selim Camii ’nde akşam namazına müteakip kılınan şükür namazına, Memur-Sen Konya İl Temsilcisi ve Eğitim Bir-Sen Konya 1 Nolu Şube Başkanı Nazif Karlıer 'in yanı sıra; Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, Memur-Sen İl yönetimi ve çok sayıda vatandaş katıldı.

 

Akşam namazının ardından kılınan şükür namazına müteakip, Kur’an-ı Kerim tilaveti okundu. Daha sonra Mevlana Meydanı’nda Ayasofya’nın ibate açılmasıyla ilgili olarak konuşma yapan Memur-Sen Konya Şube Başkanı Nazif Karlıer, Türkiye ’nin büyük bir utançtan kurtulduğunu dile getirdi. Türkiye ’nin egemenlik haklarını kullanarak Ayasofya ’yı ibadete açtığını ifade eden Karlıer, “Danıştay Ayasofya 'nın camiiden müzeye dönüştürülmesini sağlayan, 1934 tarihli bakanlar kurulu düzenlemesini iptal etmiştir. Cumhurbaşkanlığı düzenlemesi ile Ayasofya 'nın yeniden camii olarak hizmete açılması sağlanmış. Böylece Ayasofya 86 yıl aradan sonra, yeniden Fatih Sultan Mehmet Han 'ın vakfiyesinde belirttiği şekilde camii olarak hizmet vermeye başlamıştır. Bu kararın milletimize, ümmete ve tüm insanlığa hayırlı olmasını diliyoruz, dedi.

 

Karlıer, 24 Temmuz Cuma günü Cuma namazı ile Ayasofya ibadete açılacaktır. Herkesi, ülkemizin yargı ve yürütme organları tarafından alınan Ayasofya kararına saygılı olmaya davet ediyoruz. Yeni bir düzenleme ile Ayasofya 'nın ibadete açılıyor olması, ülkemizin egemenlik hakkının gereğidir. Bu konuda aksi görüş belirtmeyi bağımsızlığımızın ihlali olarak kabul ederiz. Türkiye olarak nasıl diğer ülkelerdeki ibadet mekanları ile ilgili tasarruflara karışmıyorsak, diğer devletlerden de aynı anlayışı bekliyoruz. Bu kararın arkasında duran tüm siyasi partilere ve liderlerine, sivil toplum kuruluşlarına milletimize teşekkür ediyoruz, dedi. “Ayasofya 'nın dirilişi Müslümanların Fetret devrinden çıkışı olacaktır” diyen Karlıer, son olarak şunları kaydetti: “Cumhurbaşkanımızın söylemiyle Ayasofya 'nın dirilişi, Mescid-i Aksa 'nın özgürlüğe kavuşmasının habercisidir. Ayasofya 'nın dirilişi Müslümanların Fetret devrinden çıkışı olacaktır. Ayasofya 'nın dirilişi ecdadın tamamına vefamızın gereğidir. Ayasofya 'nın dirilişi Fatih 'in fetih ruhunu şad etmektir. Ayasofya 'nın dirilişi insanlığın özlemle beklediği temeli adalet, vicdan, ahlak, tevhid ve kardeşlik olan medeniyet güneşimizin yeniden yükselişinin sembolüdür. Ayasofya 'nın açılışı değerlerimize yapılan hoyratça saldırılara verilmiş en güzel cevaptır. Bir kez daha Ayasofya 'nın yeniden camiye dönüşmesini sağlayan yargı kararı ve Cumhurbaşkanlığı düzenlemesinin hayırlı olmasını diliyorum.

 

” Konuşmaların ardından Konya İl Müftüsü Ahmet Poçanoğlu ’nun yaptığı dua ile program sona erdi.